tekengrootte: -+

 

Aanmelden nieuwsbrief

 
 

Nieuwsbericht

Avontuurlijk kanoën door de Ruiten Aa

vrijdag 14 auguatus

In de Ruiten Aa worden stuwen vervangen voor vis en kano passeerbare bodemvallen. Hierdoor komt er meer stroming in het water. Hoe is dat voor kanoërs? Je leest het hier.

Begin 2019 zijn de werkzaamheden aan de Ruiten Aa van start gegaan. Eén van de ingrepen is dat de stuwen in het water vervangen worden vis en kano passeerbare bodemvallen. Flora en fauna profiteert hiervan. Vissen, zoals paling, kunnen nu vanaf de Dollard landinwaarts trekken.

Stuwen zijn hoog en daardoor een obstakel voor vissen. Dit zorgt ervoor dat vissen niet verder kunnen zwemmen en tussen twee stuwen blijven. Bodemvallen zijn minder hoog en hebben voor de grondvissen een opening waardoor ze nu wel verder kunnen zwemmen. Hierdoor vergroten we het leefgebied voor vissen en herstellen we de mogelijkheid voor trekvissen om landinwaarts te zwemmen. Het gevolg van het plaatsen van bodemvallen is dat er weer een stromende beek is ontstaan. De stroming is afhankelijk van het seizoen. De stroming is heviger in natte perioden en minder hevig in droge perioden.

Dronefoto van het kanogebied

Dronefoto’s van het kanogebied. Foto’s zijn in het bezit van Prolander

Kanoën

Kanoën is een stuk aangenamer geworden sinds de stuwen verwijderd zijn. In en uit de kano stappen bij elke stuw hoeft niet meer. Ook is er meer stroming gekomen in de Ruiten Aa waardoor kanoën een stuk avontuurlijker wordt. Kanoverhuurders hebben hier slim op ingespeeld om het concept peddel en pedaal aan te bieden. Dit houdt in dat je stroomafwaarts kunt kanoën, je kano achterlaat en met de fiets teruggaat naar je startpunt. In het gebied zijn drie kanoverhuurders: camping de Barkhoorn, hotel de Waalehof en Villapark Weddermeer. We spraken Albert van Amerongen van camping de Barkhoorn.

De familie Amerongen opende in 2013 de deuren van camping de Barkhoorn. Deze camping ligt in een prachtig stuk natuur op de grens van Drenthe en Groningen. Gasten kunnen verschillende activiteiten ondernemen waaronder kanoën over de Ruiten Aa. Albert van Amerongen is de eigenaar van de camping en vertelt: “Het is een heel mooie tocht geworden. Je kunt een aardige dag op het water zijn zonder dat je belemmeringen tegenkomt. Ook van de recreanten in het gebied horen we dat het een enorm mooie omgeving is geworden.”

Afronding werkzaamheden

Ongeveer 90% van de werkzaamheden aan de Ruiten Aa is afgerond, kanoërs kunnen vrijwel ongehinderd varen. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden aan het einde van het jaar afgerond.

Dronefoto van het kanogebied

Kanoroute Westerwolde

Overzichtskaart van de nieuwe kanoroutes

Projectgroep EHS Westerwolde

Laatste update: 06-01-2020

Contactgegevens

E-mail: info@prolander.nl

Tel.: 0592 - 365260