tekengrootte: -+

 

Aanmelden nieuwsbrief

 
 

Nieuwsbericht

Wateraanvoer in de Ruiten Aa

maandag 1 juni 2020

In het verleden heeft men de Ruiten Aa gekanaliseerd. Hierbij zijn de bochten in de beek weggehaald en is de beek vergroot. Meer dan 10 jaar geleden zijn we begonnen om de Ruiten Aa weer terug te brengen in de oude staat. Onder andere in het gebied rondom Vlagtwedde en Smeerling. Dit gebied is rond 2007 aangepakt, maar niet al het water van de Ruiten Aa kan door dit gebied stromen. Daarom stond er een inlaat aan het begin van dit gebied die een bepaalde hoeveelheid water het gebied in liet. Omdat dit een natuurgebied is, is het belangrijk dat de natuurlijke dynamiek in de wateraanvoer blijft bestaan. Dit betekent meer water inlaten in natte perioden en minder in droge perioden. Dit werd gedaan door de inlaat te regelen aan de hand van de waterafvoer van de Ruiten Aa. De waterafvoer werd gemeten bij de oude stuw bij de Renneborgerweg. Een deel van het water dat over deze stuw liep, werd richting Smeerling ingelaten. De rest van het water ging rechtdoor en werd uiteindelijk bij Veelerveen naar het noorden afgevoerd.

Rechts is de oude vispassage te zien is. De allereerste in Westerwolde. In het midden de stuw die nog verwijderd gaat worden. En links de locatie van de nieuwe vispasseerbare schotten waarvan ten noorden de meetgoot komt.

Waterstand meten

In het kader van het project worden alle stuwen verwijderd. Dat betekent dat ook de stuw bij de Renneborgerweg vervangen wordt door een aantal vispasseerbare schotten. De stuw was een goede plek om de hoeveelheid water te berekenen. De waterstand en de hoogte van de klep werd hier gemeten. Met een formule kan de hoeveelheid water berekend worden. Dit is straks niet meer mogelijk, omdat de stuw er niet meer is. Het is nog steeds belangrijk om te weten hoeveel water hier langs gaat om ervoor te zorgen dat we richting Smeerling de juiste hoeveelheid water sturen. Daarom wordt er bij de Renneborgerweg een zogenaamde meetgoot aangelegd. Dit is een stukje beek dat helemaal van beton is gemaakt. Hierdoor blijft de beek altijd gelijk van vorm en dat is erg belangrijk. Aan het beton worden een aantal sensoren bevestigd. Deze sturen ultrasoon geluid naar de andere kant van de beek waar dit door een andere sensor opgevangen wordt. Door te meten hoe lang het geluid erover doet om bij de andere sensor te komen kan de stroomsnelheid van het water berekend worden. Omdat we de waterstand en de vorm van de beek hier precies kennen, kan de hoeveelheid water die hierlangs stroomt berekend worden. Met een formule wordt vervolgens bepaald hoeveel water er richting Smeerling mag stromen.

Vispasseerbare schotten

Net als de stuw bij de Renneborgerweg wordt ook de inlaat die de aanvoer richting Smeerling regelt weggehaald. In de plaats hiervan zijn twee vispasseerbare schotten gekomen. Om het water te kunnen sturen is op deze plek ook een grote stuw gebouwd. Met de nieuwe stuw wordt straks het overtollige water richting Veelerveen afgevoerd. Deze stuw kan dit redelijk nauwkeurig meten. Het water dat niet via deze stuw afgevoerd wordt, stroomt dan via de twee nieuwe schotten richting Smeerling. Zo heeft de beek ook hier een natuurlijke afvoer en ontstaat er geen wateroverlast.

Projectgroep EHS Westerwolde

Laatste update: 06-01-2020

Contactgegevens

E-mail: info@prolander.nl

Tel.: 0592 - 365260