Publieksdag Westerwolde 21 mei 2022

Beleef natuur, water en landschap in het heringerichte Westerwolde tijdens de Publieksdag op 21 mei 2022. Diverse gebiedspartners, verantwoordelijk voor de herinrichting van Westerwolde, nemen je mee het veld in en organiseren diverse activiteiten voor jong én oud. 

Deelname aan de activiteiten is gratis! 

Activiteiten

Lange Afstand Wandeling: de weg van de vis 

Loop de vissen tegemoet tijdens de lange afstand wandeling van Van Wedde naar Nieuwe Statenzijl. Wandelend langs de kronkelige beek ontdek je het leefgebied van de vissen. Door aanpassingen in de Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa is de beek weer bereikbaar voor vissen. 

De lange afstand wandeling start om 8.00 uur bij het gemeentehuis in Wedde en eindigt rond 14.30 uur in Nieuwe Statenzijl. Vanaf daar worden deelnemers met de bus teruggebracht naar Wedde.   De wandeling is in groepsverband (5 km p/uur), met begeleiding van wandelcoaches. Onderweg zijn waterposten aanwezig en wordt er gezorgd voor versnaperingen. 

Er is plek voor 50 deelnemers en deelname is gratis. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@wandelcoach.nl. Meer informatie over de wandeling vind je op de website van het Waterschap Hunze en Aa’s.   

 • Tijd: 08.00 tot 14.30 uur 
 • Startpunt: gemeentehuis in Wedde 
 • Eindpunt: Nieuwe Statenzijl. Vanaf dit punt wordt u per bus teruggebracht naar het gemeentehuis in Wedde 
 • Aanmelden: info@uwwandelcoach.nl

Waterschap Hunze en Aa’s en Waddenfonds organiseren deze activiteit, als onderdeel van de Publieksdag Westerwolde én de World Fishmigration Day. 

 

Puzzeltocht voor de echte avonturiers 

Natuurlijk is er ook aan de avonturiers gedacht. Staatsbosbeheer organiseert tijdens de Publieksdag een puzzeltocht door het wisselende landschap van Westerwolde. Dwalend langs de dikke eiken, speurend over het open gebied van de Holle Beetse Vennekampen en dwars door het beekdallanschap van de Ruiten Aa op zoek naar aanwijzingen. Beleef de grootste avonturen in het kleurrijke Westerwolde. Na afloop van de puzzeltocht ligt er een kleinigheidje klaar in de Noordmee.  

 • Tijd: Openingstijden Noordmee 
 • Startpunt: routekaart ophalen Noordmee, Dennenweg 1A, 9551 VJ Sellingen 
 • Route: 6 km 
 • Eindpunt: Noordmee, Dennenweg 1A, 9551 VJ Sellingen. 

Uit in de natuur! Staatsbosbeheer organiseert het hele jaar door 1001 excursies en andere activiteiten voor jong en oud, met of zonder boswachter. Lees hier meer over de activiteiten van Staatsbosbeheer. 

 

Waterbeestjes in de Ruiten Aa 

Ontdek de verassingen van het van het waterleven van de Ruiten Aa. Met een schepnetje ga je op zoek naar alle beestjes die in en rond de Ruiten Aa leven. Watertorretjes, kriebelende kevertjes, glibberende wormpjes en misschien vang je zelfs wel een klein visje! De boswachters en natuurgidsen van Staatsbosbeheer staan klaar met een schepnetje en vertellen je meer over de verschillende soorten beestjes.  

 • Tijd: 10.00 tot 16.00 uur 
 • Startpunt: Ruiten Aa ter hoogte van de Noordmee, Dennenweg 1A, 9551 VJ Sellingen 

Let op! Trek waterdichte kleding en stevig schoeisel aan. Er liggen schepnetjes voor je klaar.  
Geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen kunnen uitsluitend deelnemen onder begeleiding van een ouder of voogd. 

 

Excursie cultuurhistorie en landschap

Om 14 uur kunt u deelnemen aan een excursie onder leiding van Jochem Abbes, adviseur cultuurhistorie en landschap van de gemeente Westerwolde. Hoor meer over de geschiedenis van het gebied en hoe de essen, steilranden en het beekdal weer zichtbaarder geworden zijn.

Het is een wandeling van ca. 9 km, 2 uur. Het gaat om een wandeling vanaf Smeerling - Ellersinghuizen - Liefstingsbroek - Doene Esweg - Ellersinghuizen  - Smeerling.

 • Tijd: 14.00 uur
 • Verzamelpunt: parkeerplaats bij Gasterij Smeerling
 • Adres: Smeerling 15 9591 TX Onstwedde

 

Fiets langs de pareltjes van Westerwolde met Prolander

Speciaal voor de fietsliefhebbers fiets je tijdens de Publieksdag Westerwolde langs de afgeronde werkzaamheden. Geniet van de kleurrijke hernieuwde natuur en ontdek de pareltjes van Westerwolde.   

De fietsroutes volgen grotendeels het fietsknooppuntennetwerk. Deze knooppunten zijn aangegeven op genummerde paaltjes.   

 • Tijd: Hele dag 
 • Startpunt zuidelijke route: Hotel Boschhuis ter Apel (Boslaan 6, 9561 LH Ter Apel) 
 • Startpunt noordelijke route: Gasterij Natuurlijk Smeerling  (Smeerling 15 9591 TX Onstwedde)
 • De routekaart kunt u ophalen bij het Boschhuis, Gasterij Natuurlijk Smeerling en bij de Noordmee, Denneweg 1A, 9551 VJ Sellingen

 

Interactieve wandeling Westerwolds Essenpad 

Tijdens deze wandelroute leer je meer over de Westeresch bij Veele. Het kunstwerk en de informatiepalen, die tevens insectenhotel zijn, vertellen het verhaal van de es en het natuurinclusieve landbouwproject ESsentie. Volg de paaltjes met de QR-code. 

 

Beleefpad Smeerling Natuurmonumenten  

Het Beleefpad Smeerling brengt je terug naar de natuur van 'vroeger'. Langs de meanderende beek, de kruidenrijke akkers en de weilanden kun je in het voorjaar genieten van een grote bloemenrijkdom. Maar ook later in het jaar is het hier schitterend met z'n doorkijkjes en vergezichten. Onderweg zijn voldoende punten om even van de omgeving te genieten en uit te rusten. 

Halverwege de route kom je langs bij Gasterij Natuurlijk Smeerling, een fijne plek om, met een kopje thee of koffie en een huisgemaakte plaatselijke lekkernij, van de gemoedelijke sfeer te genieten. De route gaat terug via hetzelfde verharde pad.  

Het Beleefpad is geheel toegankelijk voor mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel. Samen genieten dus, veel plezier! 

 

Bekijk ook.. 

Naast de activiteiten van de Publieksdag valt er nog veel meer te zien en te beleven in Westerwolde. Neem eens een kijkje bij..