Gebied Westerwolde

Het Natuur Netwerk Nederland in Westerwolde beslaat een gebied dat begint onder Ter Apel in het zuiden van Oost-Groningen, en 30 kilometer noordwaarts eindigt, ter hoogte van Blijham. In totaal gaat het om circa 2500 hectare grond, in en rond het beekdal van de Ruiten Aa.

Dit netwerk van natuurgebieden zorgt voor een groter leefgebied voor planten en dieren, waardoor populaties groeien en sterker worden. In deze gebieden is uiteraard ook volop ruimte om te recreëren met wandel-, fiets-, en kanoroutes.

Cultuurhistorisch landschap

Door de intensieve verbinding tussen natuur en cultuur is Westerwolde een veelzijdig gebied met bijzondere cultuurlandschappen. Van het unieke kloosterlandschap van Ter Apel in het zuiden, het nog zeer goed bewaard gebleven esdorpenlandschap langs de Ruiten Aa met zijn oude nederzettingen, essen, heidevelden en beekdalen, de historische verdedigingslinie rond Bourtange en Oudeschans tot aan de weidse veenontginningslandschappen bij Vriescheloo en Bellingwolde. Daarnaast is de streek rijk aan natuur: in de beekdalen van Runde, Ruiten Aa, Mussel Aa en Westerwoldse Aa, in de bossen en heidevelden, maar ook in het boerenlandschap met zijn talrijke houtwallen, singels, akkerflora en bosjes. Weinig streken in Noord-Nederland hebben zoveel bijzondere cultuurhistorische overblijfselen en een zo rijk gelaagde geschiedenis.

​​​​​​​Unieke landschappen Westerwolde beschreven in landschapsbiografie

Professionals en vrijwilligers werkten aan een nieuw standaardwerk over verleden, heden en toekomst van het gevarieerde en rijk gelaagde landschap Westerwolde. De landschapsbiografie is verkrijgbaar bij uitgeverij Van Gorcum of in de lokale boekhandel.